Swedish IWEC 2017 Women Business Awardees – Selling piece of mind and a part of Swedish nature

Helene Åkerström Hartman from Orbaden Spa and Resort, Marie Lindqvist Pahlstad and Jenny Helldén from Zilenzio will receive the 2017 IWEC Award during the organization’s 10th annual conference, to be held in Seattle Nov 12-14 and backed by chambers from all over the world and Microsoft.

ZilenZio offers you peace of mind in the form of sound-absorbing furniture and design for the work-place. Our vision is a balanced acoustic environment for every workplace. The material we use as insulation in our products is an environmentally friendly natural material, that has the same sound absorption qualities as snow. The wood we use comes mainly from the Swedish forests north of our factories in Örebro. Every ZilenZio panel represents a small piece of Scandinavian nature. Starting the company 10 years ago, Marie Lindqvist-Pahlstad and Jenny Helldén are today well established within the industry, known for running a professional and caring company with world class products. – We sell sound-absorbing functionality with an edge, and no one can beat us, says Marie who is the CEO of ZilenZio.

Owner and CEO of Orbaden Spa and Resort in Hälsingland Sweden, Helene has brought new life and international wild life tourism to the region. Starting the company 10 years ago, Helene is today well established in the Swedish spahotel and conference business attracting the world to Hälsingland and Orbaden. – My motto has been to take internationalization back to my home village, to think global but act local, says Helene. I wanted to bring back development, growth and jobs to my home rural community. Combining relaxation and sports with local culture, nature and wildlife is an important part of the Orbaden concept. We offer our guests the time to relax and reflect while experiencing Swedish nature and wildlife, says Helene. The hotel has also attracted Swedish international celebrities to design their personal suites including Olympic and world champion Carolina Klüft, actor Peter Stormare and model Victoria Silvstedt. I am personally very involved in animal and wildlife conservation in my community and region as well as in Africa, says Helene. Orbaden also has a special “Rainbow suite” where part of the profit is donated to supporting HBTQ refugees in Sweden.

It is an honour to bring these Swedish entrepreneurs into the global IWEC network of awardees, says Charlotte Kalin, CEO of The Chamber Trade Sweden, which is responsible for scouting for IWEC awardees in the Sweden.

Previous IWEC awardees from Sweden: Pernilla Stålhane from Pallmax, Maud Spencer from Svalson, Ida Backlund from Rapunzel, Signhild Arnegård Hansen from Svenska Lantchips, Karin Söderlind from House of Dagmar, Karin Bodin from Polarbröd, Emy Blixt from Swedish Hasbeens, Britt Marie Stegs from Hälsingestintan, Isabelle Löwengrip and Pingis Hadenius from Löwengrip Care and Color.

 IWEC is a unique chamber initiative which promotes women to expand their businesses internationally. Our Swedish awardees will gain access to an impressive network of 227 awardee business women from 38 different countries employing 125 000 people and with a turnover of 25 mdr USD. Check out this years awardees and conference in Seattle, 12-14 november – https://iwecawards.com/events/2017-iwec-awards-conference/ .

To be nominated for IWEC you need to be a woman, own a majority of your company, turn over around 12 million Swedish crowns and have started expanding your business internationally.

Questions:
– Chamber Trade Sweden – mailto:charlotte.kalin@chambertrade.se/ +46 (0)70 568 8019
– Orbaden Spa & Resort – mailto:helene@orbaden.se/ +46 (0)70 672 67 00
– Zilenzio – mailto:marie.lindqvist@zilenzio.se/ +46 (0)70 618 97 56

 

Read more about our 2017 awardees in Swedish.

Helene Åkerström Hartman från Orbaden Spa & Resort i Hälsingland
När Helene Åkerström Hartman en gång övertog anläggningen var beläggningen låg och siffrorna röda. I 15 år har Helene nu drivit företaget och uppgången har varit stadig. Omsättningen och antalet anställda har ökat och idag är hotellet ett av de mest populära i Sverige med sitt unika och vackra läge och fyra säsonger.

– Mina ledord har varit att ta världen till min hemby Orbaden. Få igång turism utan att exploatera de naturvärden som finns. ”Think global act local” är den tes vi lever efter. Genom att kombinera hög kvalité med lokal kultur, natur, djur och avkopplande upplevelser med internationell atmosfär och standard har man lyckats blåsa nytt liv i den gamla badorten. – Vi erbjuder våra gäster tid för avkoppling och tystnad, och en äkta skandinavisk upplevelse. Lyx och flärd på Hälsingevis, säger Helene.

Hotellet attraherar också många internationella celebriteter – stjärnor som Olympiska medaljören Carolina Klüft, skådespelaren Peter Stormare och modellen Victoria Silvstedt har egenhändigt designat sina sviter på hotellet. Helene är personligen väldigt involverad i djur- och miljöfrågor, likväl som mänskliga rättigheter och allas lika värde. Hotellet har 4 tematiska sviter där en del av intäkterna går till HBTQ projekt, bevarandet av rovdjur i Kenya och Flicka projekt mot könsstympning och barnäktenskap. – Det är viktigt att ta ställning och visa att alla är lika välkomna till oss, vilket inte är självklart överallt i världen idag säger Helene. http://orbaden.se/

Marie Lindqvist Pahlstad och Jenny Helldén från Zilenzio i Örebro
Marie Lindqvist Pahlstad och Jenny Helldéns möbelföretag Zilenzio blev snabbt en snackis i den svenska möbelbranschen. Hur kunde de två tidigare kollegorna som aldrig tidigare varken drivit företag eller för den delen ritat en möbel, på ett halvår etablera och få till ett så slagkraftigt företag? Svaret är i dag, drygt 13 år senare, lika självklart som det var då. Zilenzio säljer en unik funktion som kunderna vill ha – och då är det enkelt att sälja. Dessutom har Marie och Jenny som radarpar varit fast beslutna om att göra den här resan på sitt alldeles eget sätt.

– Vi startade eget och kontaktade akustikforskaren Pontus Thorsson på Chalmers som hjälpte till med produktutvecklingen. Vi säljer egentligen tystnad och sinnesfrid genom våra ljudabsorberande och designade möbler. Vår vision är att skapa en balanserad ljudmiljö där människor vistas dagligen, säger Marie.

En Zilenzio skärm är en liten bit skandinavisk natur, fast inomhus. Stenullen som används i produkterna är ett naturligt material som har samma ljudabsorption som snö. Virket kommer i huvudsak från svenska träd strax norr om fabrikerna i Örebro. Relationen med produktutvecklare Thorsson har fördjupats under åren. Numera hjälper också hyllade Note Design Studio till med formgivning och design.

Företagets affärsidé har stått sig. Zilenzio är idag väl etablerade i branschen med produkter som alla vet är bäst i klassen. En viktig drivkraft för både Marie och Jenny är också att deras produkter bidrar till att skapa en bra arbetsmiljö och omsorg för de anställda. – Vi säljer funktion, det kommer vi alltid att göra. Där kan ingen slå oss på fingrarna. Något annat är varken hållbart, ärligt eller trovärdigt, säger VD Marie Lindqvist-Pahlstad. http://www.zilenzio.se/

Tidigare svenska pristagare är Pernilla Stålhane, Pallmax och Maud Spencer, Svalson från 2012 då Barcelona stod värd. Ida Backlund, Rapunzel och Signhild Arnegård Hansen, Svenska Lantchips från 2013 då Lima stod värd. Karin Söderlind, House of Dagmar, Karin Bodin, Polarbröd och Emy Blixt, Swedish Hasbeens från 2014 då Chamber Trade Sweden var värd i Stockholm. Britt Marie Stegs, Hälsingestintan, Isabelle Löwengrip och Pingis Hadenius, Löwengrip Care and Color från 2016 i Bryssel.

Frågor:
– Chamber Trade Sweden – mailto:charlotte.kalin@chambertrade.se/ +46 (0)70 568 8019
– Orbaden Spa & Resort – mailto:helene@orbaden.se/ +46 (0)70 672 67 00
– Zilenzio – marie.lindqvist@zilenzio.se / +46 (0)70 618 97 56